Erling Gregers_2004_nonstop

2004

KUNSTHAL AARHUS

UDSTILLINGEN "NONSTOP"

ÅRHUS KUNSTBYGNING 2004

De kom i 60erne.
De så og de blev set.

De blev ved.

TEKST:

IDEHISTORIKER LARS MORELL

Gruppen NONSTOP rummer syv kunstnere, hvoraf de fleste er født i 1930´erne.

1960´erne var tiåret med modernismens gennembrud i dansk kunst. Man blev meget bedre orienteret om det udenlandske, og hvad der på samme tid skete andre steder. Hele den hjemlige lukkede verden blev for altid revet op.

Tidsånden er et tog, der kører, og det skal man springe på, for ellers kommer man aldrig med. Når man er ung, udtrykker man tidsånden, bagefter kan man give sig til at lave sine egne, individuelle ting. De er med til at give værkerne fra 1960´erne en særlig karakter, at de egentlig ikke er individuelle, fordi det hele er fælles gods. Der er meget af det, der holder, når man genser det nu mere end 40 år senere. Uskylden er vist det rigtige ord for deres kvaliteter. Gennemgående i 1960´ernes oprør var gør-det-selv- mentaliteten, det at man skulle kunne gå lige ind fra gaden og tage del i demokratiseringen Det var en anden holdning, det var det, det handlede om. Det er derfor 1960´erne stadig er en provokation - især i dag !

Om Gregers:
Når man arbejder med de klassiske rektangulære formater, højformat eller tværformat, strukturerer billedet ofte næsten sig selv, og der kommer nogle ganske bestemte bevægelser i billedet. Det er derfor 1960 ´erne havde den store forkærlighed for det kvadratiske format. Det var en vej ud af traditionerne, mere åbent, og det har Gregers anvendt meget.

NONSTOP